Pastila de rev: Networking de succes în 2015

Încep prin a vă ura un sincer “LA MULȚI ANI și un An Nou plin de succese și realizări!”, iar tocmai în spiritul acestei urări, am ales să abordez un subiect care să ne ajute pe noi toți să ne croim un drum de succes , de data aceasta în arta Networking-ului.

 

În marcomm, nu sunt rare momentele în care suntem puși in fața unor situații în care suntem obligați să interacționăm, să construim punți de legătură cu diferite persoane (necunoscute), să găsim conexiuni sau să stabilim un numitor comun. Comunicarea e ceva ce facem zi de zi, dar atunci când vine vorba de comunicare eficientă, lucrurile se complică…

Comunicarea eficientă este o parte integrantă a succesului profesional și există o serie de factori care o determină, iar aceasta nu se limitează doar la exprimarea verbală. O bună comunicare include, de asemenea și expresii non-verbale.

În spiritul găsirii formulei secrete pentru o comunicare eficientă, am adunat o scurtă lista de sfaturi utile și general valabile, care să ne ajute în 2015 să fim mai buni comunicatori. Așa că, iata ce ne sfătuiesc specialiștii:

1. Întâi ascultă. Comunicarea e un proces cu două sensuri, iar cum libertatea pe contrasens nu este o opțiune, e esențial să ne ascultăm cu atenție interlocutorul pentru a ne putea adapta mesajul în funcție de acesta. Înainte de toate, trebuie să înțelegem cu ce fel de persoană vorbim, deoarece nu toți oamenii ne vor înțelege sau ne vor aprecia,  chiar dacă suntem plini de idei geniale.

Ca atare, trebuie sa conștientizăm diferențele dintre noi, iar ascultarea și urmărirea atentă a partenerului de conversație sunt pași esențiali în procesul de comunicare eficientă. Prin ascultare, poți selecta cu grijă cuvintele și tipul de informații pe care le împărtășești,  astfel fiind mai aproape de găsirea unui numitor comun cu interlocutorul tău.

2. Gândește înainte de a vorbi. Există o mulțime de oameni care tind să spună tot ce le trece prin minte indiferent de circumstanțe. A vorbi nu se traduce în a fi un bun comunicator, așa că e de reținut faptul că trebuie să ne separăm primele gânduri și impulsuri de ce ajungem în final să comunicăm.

3. Folosește întotdeauna un limbaj profesionist. În situațiile în care vrei să fii luat în serios, e recomandat să eviți limbajului informal sau argoul. Unii profesioniști folosesc argoul pentru a arăta că sunt amabili și implicit pentru a-i face pe cei din jur să se simtă confortabil. Problema vine din faptul că nu toată lumea va aprecia această abordare, mai ales dacă e vorba de un context business, iar ca sfat în astfel de situații: better be safe than sorry.

4. Vorbește rar si clar. Sau mai degrabă fii atent la tonalitate. Chiar dacă avem păreri foarte puternice legate de anumite subiecte, e esențial să ne păstrăm calmul și să ne exprima argumentele într-un mod profesionist, clar și la obiect. În comunicare sunt esențiale și gesturile care le folosim, mai exact trebuie sa fim atenți la limbajul trupului. Specialiștii recomanda menținerea permanentă a contactului vizual cu interlocutorul tău, iar gesturi ca: frecarea palmelor sau apucarea brațelor cu mâinile sunt de evitat deoarece sunt un indicator de nesiguranță sau de neîncredere în propria persoană.

5. Fii onest și autentic. Oamenii sunt atrași în general de persoanele autentice,  care au propria personalitate sunt oneste și transparente. Aceste calități pot fi foarte ușor transmise interlocutorilor noștri și totodată apreciate de către aceștia. Dorința de a ieși in evidență sau de a epata sunt la fel de ușor de receptat, așa că atenție la ce semnale transmitem.

Va las aici și ingredientul secret, care după părerea mea funcționează de minune de fiecare data indiferent de context 🙂  La mulți ani, dragilor!

 

pastila de rev

Pastila administrata de Ioana Vieru, membru IAA Young Professionals.