Ce-s NFT-urile și de ce contează chiar și-n bula asta a MarCom-ului?

Dacă n-ai trăit într-o peșteră fără acces la internet, sigur ai auzit până acum despre NFT-uri.

Dar dacă ți-e complet străin acest concept, permite-mi să te duc într-o călătorie prin internetul-nu-așa-îndepărtat. Încerc să-ți zic mai jos ce-i cu ele și de ce sunt ele importante chiar și-n MarCom.

Să facem curat în browser și luăm fiecare tab la click-uit!

Tabul 1: Ce înseamnă NFT?

Este un Non-fungible token, mai pe românește ceva unicat și care nu poate fi înlocuit. Cam ce cred și ai tăi despre diplomele tale din școala primară.

Dar, ca să-ți explic mai bine ce-i cu non-fungibilitatea. Un bitcoin sau un lingou de aur sunt fungibili. Indiferent de câți bitcoini sau câte lingouri de aur ai, mereu vor avea aceeași valoare ca și ceva alți bitcoini sau alte lingouri de aur. Dacă decizi să îi dai la schimb, vei primi același lucru pe care îl dai.

În schimb, nu poți schimba un NFT. Dacă dai NTF-ul din mâna stângă pe cel din mâna dreaptă înseamnă că ai un alt obiect, complet diferit de cel deținut inițial. Și asta rămâne valabil indiferent de cât de similare pot să pară cele două obiecte pe care vrei să le schimbi.

Token se referă la metoda prin care NFT-urile sunt create. Totul se întâmplă folosind tehnologia blockchain, iar unele elemente legate de aceasta se numesc tokens. Ar mai fi câteva (mai multe) chestiuni de lămurit și aici, dar poate într-un alt articol dacă almighty Google nu te lămurește.

Tabul 2: Ce-i un NFT?

Ar putea să fie asta, asta, asta, sau chiar asta, dar și asta. NFT-urile pot reprezenta orice digital de la un desen, la muzică, la caption-urile alea blană de pe Insta. Și lista poate continua la nesfârșit.

Tabul 3: NFT-ul meu e doar al meu?

Ei bineee, nu chiar.

Știi deja că poți copia la nesfârșit un fișier digital, chiar și unul care e clasat ca NFT. Doar că NFT-urile îți oferă ceva ce nu poate fi copiat: dreptul de proprietate (cu toate că autorul poate să reproducă acea operă de artă).

Gândește-te la asta așa: oricine poate să aibă o copie dintr-un tablou, dar o singură persoană poate avea originalul.

Lotus Train – music by deadmau5. Visuals by Mad Dog Jones

Tabul 4: Care-i scopul cu NFT-urile?

La întrebarea asta un singur răspuns se aplică: D E P I N D E!

Depinde dacă vrei să le vinzi sau să le cumperi, desigur.

Ca artist, NFT-urile îți oferă o opțiune prin care poți să-ți vinzi munca pe care în caz contrar nu prea ai avea cum să o monetizezi. În plus, dacă opera ta ajunge super faimoasă și este revândută la un super preț, tu vei primi un procentaj din fiecare câștig ulterior.

Dacă ai cumpărat un NFT primești în mod evident dreptul de a te lăuda cu o faptul că ești cel care deține (cu acte) o operă de artă modernă. Poți să le oferi artiștilor tăi digitali preferați un real suport financiar. În plus, dada, e mai mult de atât, poți să folosești fără grijă NFT-ul tău ca și poză de profil. Și dacă valoarea lui va crește îl poți vine pentru profit.

Dar cine se gândește la bani când vorbim despre artă?

Asta mă duce gândul la următorul tab.

Tabul 5: De ce sunt importante NFT-urile pentru branduri și agenții?

În primul rând pentru că se pare că-s aici ca să stea. Interesul pentru ele e din ce în ce mai crescut și asta le face un instrument de marketing foarte bun în mâinile celor pricepuți.

Folosindu-se de proaspătul lor renume, brandurile pot crea o experiență unică pentru publicul țintă.

Fiind foarte versatile, NFT-urile te pot ajuta să crești interesul față de brandul și produsul tău, să încurajezi interacțiunea și chiar să crești rata de conversie și să aduci profit.

Ține minte: aduci conținut fresh, dar totuși relevant pentru consumatori și ai în minte valoarea NFT-ului în sine nu doar profitul pe care îl poate aduce! Cam așa ar trebui să începi.

Dacă tot nu e așa clar ce și cum, am adus mai jos și niște exemple de NFT work în bulele de pe alte meleaguri, dar și câteva trimiteri neaoșe.

The Chosen by Chris Gee

Tabul 6: Ce fac brandurile internațioanle cu NFT-urile?

Taco Bell gâdilă și simțurile vizuale, nu doar papilele gustative.

Muzica e pentru toți, dar Kings of Leon au dus-o până departe în digital și au lansat albumul “When You See Yourself” special pentru colecționari, sub formă de NFT.

RTFKT Digital Sneakers ne învață că e ușor să recunoști niște sneakers buni. Și nici nu trebuie să fie palpabili ca să se vândă pe mulți bani.

De la Beeple Artwork trebuie să reținem clar un lucru: cu cât îmbrățișezi mai rapid noile trenduri, cu atât ai mai multe șanse să te faci cunoscut.

Tabul 7: Există NFT-uri în România?

Se pare că da, și unele chiar surprinzătoare. Trebuie să recunosc că nu l-am pus în listă pe cel mai surprinzător și senzațional dintre toate, că nu părea prea legit. Dar, las link, că poate nici nu știu ce pierdeți.

Să începem cu ceva !caliente!: TOKHIT. Adică o rețea de socializare românească, bazată pe NFT și blockchain.

Artiști muzicali care fac chestii fancy și NFT-istice avem și noi. De exemplu Delia.

WWF a lansat un proiect-pilot ce îmbină arta digitală și tehnologia blockchain pentru a oferi finanțare directă proiectelor de conservare a naturii din România.

Nici în materie de artiști care fac crypto-artă nu stăm rău. Raluca Băraru și Victor Fota sunt doar doi dintre cei care s-au făcut remarcați în acest domeniu.

Și din această listă nu putea să lipsească cea mai răcoritoare campanie de la Mirinda. NFT-uri de brand în colaborare cu artiști români. Ce să vrem mai mult?

William Shatner’s most personal memorabilia

Tabul 8: O să-ncerc să văd viitorul NFT-ului ăstuia al meu. Oare reușesc?

Acum că am ajuns până aici un lucru e cert: NFT-urile sunt ceva nou și practicabilitatea lor pare limitată. Dar, dacă există totuși oameni care vor sa dea bani (mulți!) pe ele nu înseamnă că e un trend de succes?

Dacă ne bazăm pe experiențe anterioare (și pe feeling) am spune ca sunt într-adevăr aici ca să devină o practică și o referință recurentă.

Având la bază o tehnologie digitală (blockchain) deja se vede cum ar putea avea un rol important în structurarea acestui multivers în care ne învârtim și noi. Am văzut deja campanii și noi moduri în care tehnologia (de toate felurile) aduce un suflu nou în piață. Și ne face pe toți să fim mai prezenți și mai atenți la trenduri.

În concluzie, cel puțin pentru un moment, se pare că NFT-urile sunt un mod fantastic de a intra în legătură cu publicul indiferent de bulă. Sunt destule pentru toți.

Dacă, și în ce măsură, vor prinde și la publicul din România rămâne să dezbatem într-o viitoare călătorie prin internetul-nu-așa-îndepărtat.

Maria-Alina-Sitescu-NFTMaria-Alina Sitescu – Director Marketing & Comunicare IAA YP și Digital copywriter.

Pe Maria o găsești pe Linkedin și pe Instagram.