Generația digital native sau digital addicted?

Tehnologia ne oferă acum mai mult ca niciodată informațiile de care avem nevoie oricând și aproape oriunde, dacă avem o conexiune stabilă la internet și un device smart. Orice vrem să știm se află la doar un click distanță, o apăsare pe ecran, sau, de ce nu, o căutare vocală.

Beneficiile sunt nenumărate. Nu mai avem nevoie de hărți, există Google Maps, nu mai trebuie să dăm o comandă telefonică pentru taxi, avem aplicațiile de ridesharing, iar dacă vrem să ne vedem cu cineva drag, folosim o aplicație ce permite apeluri video.

Când ai atâta informație în buzunarul tău, la propriu, devine greu să îți limitezi accesul la ea și să faci diferența între timpul petrecut online în scopuri constructive și timpul pe care îl petreci online doar de teama de a nu pierde ceva important. Sigur știi sentimentul acela de teamă să nu ratezi o informație, o postare de la vlogger-ul preferat, un story care e disponibil doar 24 de ore. Este vorba de FOMO, un acronim tot mai folosit ce vine de la Fear of Missing Out.

Ne este greu să conștientizăm și să acceptăm că petrecem mult prea mult timp online, și încercăm să găsim motive pentru comportamentul nostru. Da, vorbim mai mult cu prietenii, distribuim informații importante și glumițe, suntem activi în comunități în care ne regăsim, dar nu mai suntem atât de activi offline.

Și pentru că observațiile de mai sus nu ar fi relevante dacă nu ar fi susținute de cel puțin un exemplu, am făcut un exercițiu simplu. Am deschis aplicația Facebook de pe mobil să verific cât timp am petrecut azi folosind-o. Răspunsul: o oră și 57 de minute, în condițiile în care nu este singura rețea socială unde sunt activă, nu este singurul loc de unde îmi iau informația zilnic, iar ziua de azi nu s-a terminat încă. Exemplul meu e incomplet, dar puternic. Aproape două ore petrecute exclusiv pe Facebook, oprindu-mă din flow-ul  de muncă la fiecare notificare primită, deblocând telefonul în dorința de a căuta ceva, deschizând dintr-un automatism Facebook, uitând de ce am pus mâna pe telefon în primul rând. Sigur nu sunt singura care trece prin asta. Același exercițiu îl poți face și tu, iar dacă ai un device cu sistem de operare IOS poți vedea cât timp petreci folosind telefonul și fiecare aplicație în parte. Poate cifrele îți vor da de gândit.

Suntem cu adevărat dependenți de tehnologie și de mediul digital? Eu aș spune că da, dar asta doar în urma încercărilor mele nereușite de a-mi reduce și limita timpul petrecut folosind smartphone-ul. Răspunsul la această întrebare ni-l putem da singuri, dar dacă simți că îți lipsește ceva atunci când nu ai telefonul lângă tine, iar zilele încep și se termină cu scroll în orice rețea socială, în locul paginilor din carte, cred că putem să cădem de acord că avem un răspuns afirmativ.

Ce ai putea să încerci să faci? Să conștientizezi problema, dacă ea există. Verifică exact cât timp petreci online pe rețelele sociale. Gândește-te la un lucru pe care ai vrea să îl faci. Să mergi mai des la sală, să începi să alergi, să gătești mai des sau să îți dezvolți o nouă pasiune? E posibil ca acest proces să fie dificil, în special pentru cei al căror job-uri înseamnă să fie la curent cu tot ce se întâmplă în online, dar cu siguranță nu va fi imposibil.

Articol scris de Denis Bâtiescu, membru IAA Young Professionals Romania.